Friday, August 31, 2012

2 sahabat lama bila berjumpa....

Amin dan Hakim adalah sahabat baik ketika di bangku sekolah lagi. Tetapi sejak Hakim berpindah ke luar negara mengikut keluarganya, mereka terputus hubungan sekian lama.. suatu hari, mereka dipertemukan Allah secara tak sengaja..


Amin: Assalamu'alaikum. Ni hakim kan..?

Hakim: Wa'alaikumussalam wrt.. Ye, saya Hakim.

Amin: MasyaAllah... kau tak kenal aku ke Hakim..?

Hakim:
err... eh.. ni Amin kan..?

Amin: yelah... ni aku lah! Kau apa khabar..? Tak sangka betul dapat jumpa ko kat sini.


2 orang sahabat lama ketika di sekolah menengah dahulu berjabat tangan dan berpelukan tanda gembira ukhuwwah terjalin kembali.


Hakim:
eh, ko buat apa sekarang..?

Amin: Aku kerja biasa je.. tapi sekarang aku tengah apply untuk jawatan Pegawai Pembanguna Masyarakat. Aku harap aku luluslah untuk exam bertulis nya nanti.

Hakim:
owh... baguslah ! Bila tu examnya..?

Amin: 15 Sept ni.. Kau doakanlah aku ye.

Hakim: InsyaAllah... Eh, baru aku teringat. hari tu aku dapat info drp seorang kawan aku ni. Dia kata ada Pakej Rujukan Untuk exam bertulis ni! Kau tak nak dapatkan..? aku blh bg alamat website dia.. Dulu pun, aku beli rujukan camni juga sebelum masuk exam pegawai akauntan gred 41 dulu. alhamdulillah.. lulus! Banyak info dan teknik dia bagi untuk lulus exam ni! Cubalah dapatkan. Tak salah mencuba kan sebagai satu usaha kita!

Amin: Oh yeke..? baik sangat lah gitu.. ce bagi alamat website dia tu.!

Hakim: sekejap.. aku tengok kt hp ni. Ha ni dia websitenya. bagi aku no phone ko. nanti aku send.

Amin: ok.. ni no aku.. 019-......

Hakim: Ok aku dah hantar website www.pembangunanmasyarakat.com ke hp ko. Selamat Berjaya tau!

Amin: Sekarang juga aku nak beli! heheh. eh jom, aku belanja ko minum! boleh borak lagi lama. Lama betul kita tak jumpa kan..

Hakim
: Ok, Jom! terima kasih!

_________________________________________________

No comments:

:: Mutiara Kata ::

“Apabila kau ingin berteman janganlah kerana kelebihannya, kerana mungkin dengan 1 kelemahannya kau akan menjauhinya. Andai kau ingin berteman janganlah kerana kebaikannya kerana dengan 1 keburukannya kau akan membencinya. Andai kau ingin bersahabat janganlah kerana ilmunya kerana apabila dia buntu kau akan memfitnahnya. Andai kau ingin berkawan janganlah kerana sifat cerianya kerana dia tak pandai menceriakan mungkin akan menyalahkannya. Andai kau ingin bersahabat terimalah dia seadanya kerana dia juga manusia biasa.”